Psikiyatrist Hakan Karaş, 10 Ekim 2017 Salı tarihli Adana Haber Ajansı “Dünya Ruh Sağlığı Günü: Çalışanların Tükenmişlik Sendromu” yazısı.

İş yerinde tükenmişlik sendromu yaşayanların sayısı arttı, Dünya Ruh Sağlığı Günü oldukça farklı bir bilançoyla kutlandı. Çalışanların yaşadığı depresyon ve anksiyetenin gün geçtikçe artması dünyada yılda 1 trilyon dolarlık bir kayba yol açıyor.

İş yerinde tükenmişlik sendromu yaşayanların sayısı arttı, Dünya Ruh Sağlığı Günüoldukça farklı bir bilançoyla kutlandı. Çalışanların yaşadığı depresyon ve anksiyetenin gün geçtikçe artması dünyada yılda 1 trilyon dolarlık bir kayba yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü nedeniyle iş yerinde ruh sağlığı kapsamında birçok çalışma yapıldı. İş yerinde çalışanların her geçen gün tükenmişlik sendromu oranlarının arttığı ortaya çıktı. Çalışanların verimliliğini arttıracak olan uygulamalarla bu oranın azalmasının mümkün olacağını söyleyen psikiyatrist Hakan Karaş, sadece işsizlik değil olumsuz iş ortamı ve stresin de verimi düşüreceğini ortaya koydu.

Güvensiz Bir İş Yeri Ortamı Riski Arttırıyor

Güvensiz bir iş ortamı, gereksiz iş yükü ve uzun mesai saatlerinin çalışanların verimini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Görev dağılımı ve rollerin net olmadığı çalışma ortamlarında düşük ücretler ve iş yerine yabancılaşma gibi sorunların çalışanlarda isteksizlik, memnuniyetsizlik ve kontrol duygusunun azalmasına neden oluyor.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri

Tükenmişlik sendromunu pek çoğumuz Meryem Uzerli ile birlikte öğrense de aslında çalışma şartlarının olumsuz olduğu birçok kişide uzun yıllardır görülen bir problem olarak biliniyor. Tükenmişlik sendromunun en sık görülen belirtileri, iş yerindeki zamanın büyük bir kısmında konsantrasyon eksikliği, iş arkadaşlarıyla problem yaşama ya da sık sık iş değiştirme gibi nedenlerle iş doyumunun azalması depresyona benzer olarak bu sorunun belirtisi olarak biliniyor.

Bu durumda çözüm bulmak iş verenlere düşüyor. Çünkü;

  • Çalışanın beklentilerini net bir şekilde karşılaması,
  • Yeterli kaynaklara sahip olunduğunun anlaşılması,
  • Çalışanların yeterliliğinin artması için eğitim verilmesi,
  • Sosyal destek verilmesi,
  • Fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi gibi birçok olanağın sağlanması tükenmişlik sendromu riskini de ortadan kaldıracaktır.